Handling Spex11

Spexet Karl XII handlar om Karl XII’s härjande nere i Europa. Med sig på resan har han Rensköld, överbefälhavare i den svenska armen, en vacker och intelligent prinsessa Hatice och hennes betjänt Önemzis. Med på resan finns också Karl’s farmor Hedvig Eleonora och Hatice far Achmed III. Samt en stor grupp Svenska militärer, Karolinerna.

Så vem blir kär i vem? är Karl en krigarkung är prinscessan lika urblåst som ett ägg? Det finns bara ett sätt att ta reda på det. Gå och se spexet! Nästa föreställning är extraföreställningen i Augusti, missa det inte.

Här kommer lite kittlande fakta om vad historikerna påstår hände, men självklart vet vi i spexet bättre än att tro på dom.

Pompe

Karl XII hade i själva verket tre olika hundar med namnet Pompe, dock endast en i taget. Den första versionen av Pompe dog 1699 och ligger begraven i Karlbergs slottspark, medan de andra tre dog under fälttågen. ”Pompe kungens trogne dräng, sov var natt i herrens säng” diktade krigsrådet Israel Holmström, vilket vittnar om hur viktig kungens kamrat var. Sådana privilegier beviljades inte de andra hundar som följde med Karl XII – Caesar, Snushane och Turk. Namnet Pompe kommer ursprungligen från grekiska och betyder sändning eller högtidlig procession.

Kalabalik

Det svenska ordet kalabalik har sitt ursprung i turkiskans ghalabaliq som egentligen betyder folksamling. Att ordet på svenska har kommit att vara synonymt med våldsamt och tumultartat slagsmål kan vi tacka Karl XII för. Den 1 februari 1713 intogs hans läger utanför Bender av turkar och tatarer och kungen själv togs tillfånga. Måhända gjorde detta att dåtidens svenskar förknippade ordet för turkisk folksamling med upplopp.

Holsteinska raseriet

Holsteinska raseriet är ett förskönande namn på en klassisk svensexa. När Karl XII var 16 år skulle hans kusin Fredrik IV av Holstein-Gottorp gifta sig. Dessa två söp till och hetsade varandra till allehanda dumheter. De slängde ut möbler genom slottets fönster, kastade körsbärskärnor på ministrarna och ryckte hattarna av folk på gatan. När Karl sedermera nyktrade till och insågg vidden av det hela avlade han, som så många andra i samma situation, ett nykterhetslöfte.

Slottsbranden

En knapp månad efter att den då 15-årige Karl krönts till kung brann slottet Tre kronor i stort sett ner till grunden. Branden utbröt på vinden ovanför rikssalen och i de efterföljande undersökningarna kom man fram till att de ansvariga brandvakterna hållit på med privata ärenden istället för att vakta slottet. Bland allt som blev lågornas rov kan noteras uppemot 18000 böcker från slottets bibliotek, något som har gjort arbetet lite mer utmanande för senare historieforskare.

Ottoman

En ottoman är en låg, stoppad soffa som saknar rygg- eller armstöd. Den blev populär i Europa när Naopleon återkom efter sina egyptiska fälttåg. Ordet kan också beteckna ett ylle- eller sidentyg med upphöjda tvärränder, liksom självklart en invånare i det ottomanska (eller osmanska) riket. Man kan också tänka sig att det skulle kunna betyda någon som har pippi på folk som heter Otto, varför inte Otto von Bismarck.