Tillbaka till Media

Gamla Spex

Här kan du ta en resa ned längs den så kallade nostalgigatan och besöka kära gammla minnen i eterns gemenskap.

Väl inne på denna sida kan du klicka på titeln till vart gammalt spex för att få en lite längre beskrivning.

1981 Göta kanal

Linköpings första studentspex Initiativet till en spexförening kom ursprungligen från delar av LinTek:s kårstyrelse, men projektet samlade tidigt intresserade från alla fakulteter på universitet. Efter vissa inledande stormigheter angående hur spexandet skulle organiseras bildades den ideella föreningen Linköpings Studentspex den 28 november 1979, och en skara entusiaster satte igång att jobba. För att få lite …

1982 Den flygande cirkusen

eller ”Curse you, Red Baron!” Även detta år tänkte vi försöka hålla premiären i november, men tvingades återigen senarelägga densamma, denna gång ända till mars. Sedan dess har vi lärt oss och planerar vår premiär till början av februari. Det första årets något struliga stormöten gjorde dessutom att vi detta år tillsatte en directeur. Efter …

1983 Darwin

Evolution Darwin innehöll fyra akter, och var vårt första maratonspex. Manus satsade hårt på att vara roliga, helst i varje replik. Övriga delar av uppsättningen jobbade också hårt på att framställa en bra produkt. Vår publik ansåg till vår stora glädje att vi lyckats i vårt värv. Detta år dök en balett upp på scenen …

1984 & 1989 Kung mot sin vilja

eller ”Hur magikern Merlin mästerligt arrangerar Arthurs abdikation” Kungen var det hittills enda spexet med enbart manliga skådisar, det bara blev så. Manusgruppen  spottade upp sig ytterligare, orkestern likaså. Musiken var svängigare, och mer jazzinfluerad. Här kom vårt första rocknummer, en enorm succé. För första gången satsades det rejält på dekor och teknik. Dekoren var …

1985 Mysteriet Wasa

eller ”Pinsamt intermezzo på Blaséholmen” Spexet Wasa hade karaktären av nummerrevy, men en bra sådan. Skådis var goda sångare, och musiknumren var alla av hög klass. Manus innehöll extremt många temavitsar. KSP lade ner mycket arbete på barockkläderna. Wasa var också ett spex som innehöll en diligens med en dansande häst, ett rullande värdshus, en …

1986 Det romerska rikets nedgång och fall

eller ”Rom, antiken och härleken” ”Braksuccé för studentspex” deklarerade Corren på första sidan den 3 februari 1986. Inne i tidningen haglade lovorden över det som Correns recensent Esse Jansson utan att tveka kallade för  ”studentspexens studentspex”. Hur kunde det då gå på detta viset? Ja, som vanligt gick det åt väldigt mycket hårt arbete. Synopsisgruppen …

1987 Guld versus guano

eller ”En kostnadsekonomisk kalkyl i tre akter” Guld var djurens spex. Först gjorde hästen från Wasa en bejublad comeback genom att gå över scenen. Inte illa för en gammal hästkrake. Sedan kom ett uppskattat dansnummer, där baletten var utklädda till måsar. Men allas favorit var ändå laman. Den avrättade Inkakungen re-Inka-rnerades som spottande lama. Han …

1988 En bror för mycket

eller ”da Gama och havet” Egentligen skulle det inte alls bli något sjöfartsspex. Ett helt annat synopsis stöttes och blöttes av manusgruppen i flera månader innan det slutligen förkastades, och historien om Vascos färd till Indien såg dagens ljus. Handlingen var måhända den mest komplicerade vi haft , och när finalen kom var det inte …

1988 och 1994 Den gula faran

Spexiaden 1988 utlyste ett större bryggeri en Spexiad, en tävling som skulle avgöras med tävlingsbidrag i form av mikrospex. Samtliga spexföreningar i landet inbjöds att deltaga, och tre vinnande bidrag skulle få komma till en stor final mot slutet av året. Ett mikrospex definierades enligt tävlingsreglerna som ett nyskrivet spex med en spellängd på ca …

1989 Panamaskandalen

eller ”Kapningen av Amerika” 1989 års spex Panamaskandalen var liksom alla andra spex banbrytande. Till att börja med fanns det två vinnare av synopsistävlingen, bara en sådan sak! Två olika historier som tangerade varandra i tillkomsten av Eiffeltornet gav upphov till en helt annan historia om Panamakanalens tillkomst, vilken som alla numera känner till var …

1990 Skottet på operan

eller ”Maskeradligan” Spex-90 kastade nytt (och dittills okänt) ljus över de bisarra omsändigheterna kring Gustav III:s tragiska frånfälle. Under många år hade  spexets allt mer tilltagande längd diskuterats. Många påstod att längden inte hade någon betydelse, medan andra tyckte att underbart är långt. Spex-89:s maratonföreställning i fyra akter blev dock för mycket för de flesta …

1991 Martin och heligheten

eller ”EM i religiös tvekamp” Under spexåret 90-91 infördes många nyheter. En mindre lyckad nyhet var att vi gav en föreställning för gymnasister som visade sig vara en oförstående och tråkig publik. Att införa en musikproducent som kunde avlasta dirigenten var däremot ett lyckat drag. Traditionen att directeuren ska ha en ”snygg” frack uppstod också under …

1992 Patentet

eller ”Elljusspåret västerut” Spex-92, Patentet, började med skotten som dödade president Lincoln. Med jakten på presidentmördaren som röd tråd sammanflätades syskonparet Rockefellers, den fåfänge ”revolvermannen” Booths, den manhaftiga Gun Oakleys (en av systrarna Annie, Git och Gun), detektivklåparen Pinkertons, bluffmakaren McMeans, den tafatta fröken Amy Bells och uppfinnaren Edisons öden. De möts alla på det …

1992 Terminator IIB

Johan Albrecht möter Terminator II, spexiad ”Och det hände sig på den tiden, då Pripps fortfarande tyckte det var roligt med spex, att det vart fjärde år utgick ett påbud att hela världen skulle skrattskrivas.” När det snart hade gått fyra år sedan den första spexiaden bjöd Pripps under sommaren 1991 in landets spex till …

1993 Pjäsen som sköts upp

eller ”Marco Polo kommer tillbaka” Synopsis-idén var glasklar, det kunde ju vem som helst se att lutande tornet i Pisa egentligen är en stor kryssningsmissil som kört ner nosen ordentligt i jorden utan att detonera, samtidigt som Venedig är vindsvåningarna på det sjunkna Atlantis. Arbetet under hösten resulterade i en provföreställning där vi hade två …

1994 Indien kastar loss

eller ”Imperiet slår tillbaka” Spex-94 leddes av en directeur vars frack var härligt orange med brungröna revärer i ett härligt tjockt 70-talsmaterial. Ett studentrum i Ryd hade nämligen fått sina gamla dammiga gardiner utbytta mot nya fräscha… Spexet handlade, som man kan förstå av titeln, om Indens frihetskamp, eller snarere om hur englandsfantasten Gandhi kom …

1995 1520

eller ”Mord och några visor” Tillsättandet av spexuppsättningen gick relativt lätt och smärtfritt, förutom orkestern och regissörsposten. Orkestern var inte helt komplett förrän på musikhelgen i januari och det var inte förrän på spex-94:s Stockholmsturné som Pedlund anmälde sig som frivillig att bli regissör. Upptaktshelgen, ”Missmudden” hölls som vanligt ute på Björksund i Rimforsa. På …

1996 Den småfranska revolutionen

eller ”Jästfrihet, jämlikhet och brödraskap” I begynnelsen var det en synopsisgrupp som slet sitt hår med inkomna synopsis. Till sist tog man ett gammalt synopsis, putsade upp det lite och presenterade det som nytt! Voila! I uppsättningen ingick en hård kärna av rutinerade, rikligt med folk från de närmaste åren och en viss injektion av …

1997 Den näst siste kejsaren

eller ”Tle små aktel” Om ni sträckläser jubileumsskriften har ni vid det här laget hunnit med rätt så många spex och tycker kanske att de är ganska lika varandra. Vad skiljer då detta från alla andra spex? Svaret blir: Inte mycket. Det var ett ganska vanligt spex. Som vanligt var vi ett gäng som hade …

1998 Dramer mot dramer

eller ”Mycket väsen för inget te” I 1998 års spex begav vi oss till England för att se hur det gick till då England och Spanien tävlade i teater i slutet av 1500-talet, efter ett gräl mellan drottning Elisabeth och den spanske ambassadören Don José, angående vilket land som har den mest högstående kulturen. Som …

1999 Illvilliaden

eller ”Den trojanska festen” Nu förflyttades vi tillbaka till Grekland i civilisationens gryning. Sparta och Troja förhandlar om rättigheterna till olivhandel, men motverkas av den onde Hector. Han är beredd att göra vad som helst för att döda sin bror Paris och själv ta makten i Troja, inklusive att starta ett krig. Spexet utmärker sig …

1999 Trafalgar

eller ”En dubbel halvnelson” Jubiléet firades med ett nyskrivet spex, där den gamle krigshjälten Lord Nelson är trött på att påta i trädgården och vill vinna krig igen, men eftersom krigen redan är vunna och fienderna slut, uppfinner Nelson en ny fiende att kriga mot. Jubiléet omfattade också en utställning och stor jubileumsfest på Nationernas …

2000 Brödrafolkens gräl

eller ”Från Norden till månen” Under ledning av Sus – Suspectörn – och Sören – KasSören – (som antog utmaningen genom att stärka sig med en kurs i skärmflygning i franska Alperna) och ett synnerligen glatt gäng spexare, som kom att gå under namnet SpeX2000, materialiserades detta millenium-spex. Spexet formades ur en sammanslagning av två …

2001 Fursten till Amerika

eller ”En världsomsnegling över havet” I spex-01 får vi veta hur försäljaren Columbus anländer till lugna Florens och säljer ägg. Med hjälp av den ofokuserade uppfinnaren Leonardo da Vinci försöker han hitta ett nytt sätt att transportera ägg till Asien på kortast möjliga tid. Det absolut mest minnesvärda från spexet och som överlevt ända fram …

2002 Caesars vägskäl

eller ”Byggare vill ingen vara” Efter nästan 10 års uppehåll så tog några driftiga och entusiastiska spexare i Örebro upp den gamla traditionen att anordna ett SM i spex! Åtta spex från runt om i Sverige träffas och spelar sitt spex under två dagar. En timme spex, därefter en timme paus medan nästa spex gör …

2002 Tusen och en watt

eller ”Kurståget III” Våren 2001 valdes för första gången tjejer till båda ledningsposterna. Directeur blev Sofie och ekonomichef blev Elin. Den första stora händelsen var en upptaktshelg vars tema detta år var konferens och KM hade placerat ut choklad och kondomer på kuddarna i sovrummen samt finurligt döpt samlingslokalerna till lingon, lärkor, sippor och soppor. …

2003 Kristina och kardinalfelet

eller ”Till hennes majestäts heliga förtjänst” Kristina och Kardinalfelet utspelar sig i mitten av 1600-talet i Stockholm. Kardinal Mazarin försöker konvertera svenskarna till katolicismen för att själv ligga bättre till att bli påve. Dessa försök leder bara till att även drottning Kristina vill bli påve. René Descartes flyr med lite hjälp av Ebba Sparre och …

2004 I mjöd och lust

eller ”Ansgar – ett fall för Birka” Spexet hade ett långskepp, en massa vikingar, en Ansgar, några gudar, två korpar och en häxa. Det kom upp vatten ur en dricksvattenfontän och så drack man mjöd. Rimbert fick inte sjunga omstart för sin mamma. När man bygger måste man ha hjälm på huvudet. I slutet av …

2004 Tramssylvanien

eller ”Blod, skvätt och pålar” Jubileumsspexet 2004 eller Tramsylvanien som det hette skiljer sig från andra spex på en, inte särskilt stor, men ändå väsentlig punkt. För första gången försökte spexet inte återberätta en historisk händelse utan snarare en litterär berättelse. Spexet utspelar sig i Tramsylvanien där van Helsing med Dracula, som affischnamn, och Igor, …

2005 Tsarligt begär

eller ”Akten med röd oktober” Spex-05 tar oss med till Petrograd år 1917. Tsar Nikolaj är trött på att bestämma över det väldiga ryska riket och han är inte nöjd med de hundraårsplaner hans rådgivare Gorkij lägger fram. Tsarinan Aleksandra väntar på att hennes forna hemland, Tyskland, äntligen ska invadera Ryssland och hon intrigerar med …

2006 Tulpanfeber

eller ”Den myglande holländaren” Borgmästare Tulp är genom-ond och förfalskar tulpanlökar. Hans betjänt Jean lever ut sina skådespelardrömmar sin allt-i-allo spelandes olika karaktärer. Rembrandt förlorar allt han äger på lökbörsen. Rubens träffar en före detta drottning, tillika flamma, och hennes dotter letar efter sin far. Som första stora aktivitet åkte vi på det traditionsenliga internatet …

2007 Hannibal

eller ”40 elefanter och en begravning” Året är 260 före Kristus (vem nu det kan vara). Hannibal och hans kompanjon Arkimedes är på väg in i Rom med Cirkus Kartago för att vinna ära och berömmelse. Stadens omfattande byråkrati gör det dock svårt att komma innanför murarna. Senatorn Cato är upprörd över den förödelse Hannibals …

2007 I kvalet efter valet

eller ”Harrison till evigheten” Spex-07 utspelade sig i USA på sent 1800-tal. President Benjamin Harrison vill göra något stort att bli ihågkommen för. Vinna ett krig, till exempel. Hans renliga fru Caroline har såklart invändningar; det blir ju så mycket att städa upp efter ett krig. Den svenske uppfinnaren Alfred Nobel anställs för att forska …

2008 Härifrån till heligheten

eller ”Att växla en monark” Spex-08 utspelades i Linköping under 1300-talet. Den unge Magnus Eriksson ska ”bara” bli krönt innan han blir kung. Ärkebiskop Karl Bååt, som varit Magnus förmyndare har dock inga planer på att lämna ifrån sig makten och kröna Magnus. Magnus nyblivna gemål, Blanka av Namur, visar sig vara en fena på …

2009 Göta Kanal 2

eller ”von Platen gräver igen” eller ”30 år senare, samma tid, samma kanal” Göta Kanal 2 var en fristående omskrivning på spexet Göta Kanal, Linköpings studentspex första spex. Karaktärer, låtval, skämt och skådisar återvanns och plockades från spexet 30-åriga historia. Handling: Göta kanal ska grävas och i enlighet med konkurrensverkets bestämmelser, bör arbetet upphandlas. Detta …

2009 Kungarna och axelmakten

eller ”Successionsoordningen” Spexet hade förberetts i månader, nästan i ett helt år! Dekorgruppen hade målat och byggt, skådisarna hade repat och sjungit, kostymgruppen hade sytt och sminkat, PR hade fixat programblad och sålt biljetter, manus hade rimmat och hittat på skämt, orkestern hade repat och stämt upp och klubbmästeriet hade försett oss med mat. Det …

2010 En studie i dött

eller ”London är sig likt” Handlingen utspelade sig i 1880-talets London – en stad fylld av rök, dimma och mörka gränder. I en av dessa gränder driver den kliniskt inkompetente och snåle mytomanen Arthur Conan Doyle en läkarmottagning. Vid sin sida har han den svenske läkarstudenten Karolina, som till skillnad från Doyle kan en del …

2011 Karl XII

eller ”För sverige ur striden” Historien om hur Robin Hood egentligen blev en legend.

2012 Robin Hood – En kapital förväxling

Text om 2012 års uppsättning Robin Hood – En kapital förväxling kommer snart!

2013 Släktskapsresan

Ett skepp mot fjärran kontinenter. Daniel Solander har fått nog. Hur kan latmasken och läromästaren Carl von Linné få äran för allt Daniels slit? Linné själv vill helst ta det soft och semestra, solen skiner ju. Kapten James Cook styr skutan på rätt sjöväg, men vart vill han egentligen? Gamla piraträ(n)der är svåra att sudda …

2014 Ludvig II och Euro-visionen

Jubileumsspexet Ludvig II och Euro-visionen utspelar sig år 1885 då hela Tyskland enats under ledning av den preussiska rikskanslern Bismarck. Hela Tyskland? Nej! En rik provins som befolkas av envetna bayrare fortsätter att göra motstånd via den intrigerande ministern Hugo Max Graf von und zu Lerchenfeld auf Köfering und Schönberg. Den bayerska kungen Ludvig II …

2014 Stjärnornas intrig

eller En ryss, en tysk och Bergman Året är 1969. Rymdkapplöpningen har pågått i 12 år och Sovjetunionen har hittills slagit USA i varje etapp.  Richard Nixon är nytillträdd som president och ämnar ändra på det genom att genomföra sin tidigare meningsmotståndare John F. Kennedys vision om att landa människor på månen innan decenniet är …

2015 – Jeanne d’Arc

Jeanne d’Arc eller En snabblektion i ängelska utspelar sig i mörkrets tid, 1400-talet. Kriget mellan Frankrike och England har pågått i snart 100 år. Men ljuset är på väg. Jeanne d’Arc kommer till vår undsättning för att få slut på 100-åriga kriget innan kriget får slut på sig självt. Linköpings StudentSpex drar nu upp ridån …

2016 Lawrence i Mumiedalen

eller Imperiets kolonitlott 2016 års spex tog publiken med sig ombord på LiSS Tucku Tucku från England till Egypten. Ombord på båten fanns Lawrence av Arabien och Howard Carters, den förstnämnde pensionerad frihetskrigare med en osund inställning till sten och den sistnämnde en entreprenör som kan sälja vad som helst. Framme i Egypten träffar de …

2017 Påvarna & Troföljden

I Påvarna & Troföljden – En revisionsberättelse fick vi ta del av det dramatiska maktspelet i Vatikanen i början av 1500-talet. Den girige bankiren Avicii Medici* utpressar den begåvade Caterina Sforza och Henrik VIII blir hopplöst förälskad i den vackra Lucrezia Borgia. Samtidigt upptäcker den mystiske Ezio Auditore att någonting skumt pågår i Vatikanen när …

2018 Staten och idealet

Staten och idealet eller Idévärldarnas krig tog återigen publiken till antiken, denna gång till Aten och det ur demokratisk synvinkel lite mer spartanska Sparta. Vid sidan av några påhittade karaktärer, mötte vi några av historiens storheter. Politikern Perikles visar sig vara mesig publikfriare istället för en nobel hjälte, Thukydides skriver mycket korrekt (men inte så …