Tillbaka till Gamla Spex

2000 Brödrafolkens gräl

eller ”Från Norden till månen”

Under ledning av Sus – Suspectörn – och Sören – KasSören – (som antog utmaningen genom att stärka sig med en kurs i skärmflygning i franska Alperna) och ett synnerligen glatt gäng spexare, som kom att gå under namnet SpeX2000, materialiserades detta millenium-spex. Spexet formades ur en sammanslagning av två synopsis men ingen av vinnarna kände igen sitt bidrag i den slutgiltiga versionen, där Nobelpriset inrättas av Oscar II och det fightas om vem som är mest värdiga pristagare, svenskar eller norrmän. August Strindberg känner sig åsidosatt och inrättar ett eget pris. Parallellt med fighten byggs det en månraket, som landar i foajén! Sponsorerna lyste med sin frånvaro ända till tryckningen av affischen. Då, plötsligt, rullade kosingen in och KasSören kunde pusta ut. Sittningarna ägde rum i Nationernas Hus regi och blev därför ännu längre än
vanligt. Turnélivet inleddes med en resa till Norrköping, där teaterpersonalen såg oss som en skock dagisbarn som vällde in, men blev mäkta imponerade över vårt organisatoriskt snabba arbete. Sen drog vi till Örebro. Den föreställningen gick av stapeln en strålande varm och solig kväll i maj samtidigt som Stork och Eurovisionsschlagerfestivalen (förslag på förkortning till detta otympliga evenemang?). Publiken bestod av 15 entusiaster. Festen ägde rum i universitetets matsal där två andra fester ägde eller hade ägt rum. En fest i spexets anda var alltså inte att tänka på, då både spexarna och sången drunknade bland populasen.
Turnéchef Zita hade dock laddad med ett mobilt punschkit, så på vägen till sovlokalen så stannade vi och hade kaffe, kaka och punsch och fick därmed utlopp för vårt uppdämda festhumör. Vad detta spex har bidragit med i LiSS’ historia är att det var nu som ”Ett spex ska byggas ut av glädje’” introducerades (och Akvavit fasades ut) som efter-ridån-har-gått-ned-sång.